Loading...
Giriş Yap Hesap Oluştur ÜCRETSİZ İLAN VER

Müşteri Hizmetleri / (0312) 252 14 15

Apartman Yöneticisine Dava Açılabilir Mi ?

Anasayfa Yazılar Apartman Yöneticisine Dava Açılabilir Mi ?
Sevdiklerinizle Paylaşın

Apartman Yöneticisine Dava Açılabilir Mi ?

Apartman Yöneticisine Dava Açılabilir Mi?


Modern yaşam ve artan nüfus kentlerdeki yapılaşmanın da değişimini zorunlu kılıyor. Buna bağlı olarak geçmişte müstakil dairelerde veya evlerde sürdürülen barınma ihtiyacı hızla apartman sakinliğine dönüşüyor. Bu toplu yaşam biçimi beraberinde yaşam alanının ve çevresinin düzenlenmesiyle ilgili sorumlulukları da beraberinde getiriyor. Bu sorumlulukların yerine getirilmesi için kat malikleri tarafından görevlendirilen apartman yöneticisine dava açılabilir mi? ve dava nasıl sonuçlanabilir? ise en çok karşılaşılan sorular arasında yer alıyor.


Yöneticilik kavramı ve görevleri


Gayrimenkul yönetimi ile ilgili düzenleme, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 34. Maddesi ile yapılıyor. Bu maddeye göre kat malikleri, gayrimenkul yönetimini gerçekleştirecek bir kişi (yönetici) veya üç kişilik bir kurulu (yönetim kurulu) kendilerinden veya dışarıdan seçim yöntemiyle belirleyebiliyorlar. Sekiz veya daha fazla birbirinden bağımsız kullanılabilecek bölüme sahip yapılarda ise bu seçim zorunlu kılınıyor. İlgili kanunun 35 ve 36. Maddeleri ise genel yönetim işlerinin görülmesi ve defter tutma ve belge saklama konularında yöneticinin görevlerini açıkça belirlemiştir.


Görevlerini yerine getirmeyen yöneticiye karşı başvuru


Bir yönetici, kat malikleri kuruluna karşı vekil olarak sorumluluk taşır ve yöneticilik görevini yerine getirdiği dönemlerle ilgili gelir ve giderler hakkında bu kurula hesap vermekle yükümlüdür. Yönetici, kat malikleri kurulu tarafından veya onlar adına belirlenen bir denetçi veya üç kişilik denetim kurulu tarafından denetlenir. Bu denetleme sonucunda yöneticinin görevini yerine getirmediği tespit edilirse, kurul veya denetçi tarafından yöneticiye ihtarname çekilir. İhtarname çekilmesine karşın yönetim şeklinde olumlu bir değişiklik yok ise yöneticinin dava edilmesinin yolu açıktır. Yöneticinin görevini yerine getirmemesinden kaynaklı zarar gören daire sahipleri yöneticiye karşı dava açabilir.


Yöneticiye karşı açılan davanın sonuçları


Yönetici, görev yaptığı süre içerisinde yaptığı eylemlerle ilgili olarak hem görevi süresince hem de ibra edilmiş olsa bile görev süresi sonrasında da sorumluluk taşımaktadır. Bu nedenle hukuk mahkemeleri nezdinde daire sakinleri tarafından yönetici hakkında kanunda belirtilen görevlerini yerine getirmediği iddiasıyla dava açılabilir. Yargıtay tarafından verilen kararlarda da; bir yöneticinin basiretli bir yönetim göstermesi ve kat malikleri kurulu tarafından alınan kararları vekili olduğu daire sakinlerinin zarar görmeyeceği şekilde uygulaması gerektiği ve görevi süresi boyunca daire sakinlerini zarara uğratacak şekilde görev yapmasının kat malikleri kurulu tarafından ibra edilmesi ile ortadan kalkmayacağı açıkça ifade edilmiştir. Dolayısıyla açılacak davalar sonucunda yönetici hakkında, görev süresi dolmuş olsa dahi, daire sakinlerine karşı yarattığı zararı karşılama yönünde karar alınması mümkündür.

15.11.2017 Çarşamba

Hemen ücretsiz ilan verin, kısa sürede alıcı bulun. ilanarat.Com

Ücretsiz İlan Ver!

Hemen
İlan Başvurunuzu
Yapın.

Danışmanlarımız
Başvurunuzu
İncelesin.

İlanınız
Tüm Ağımızda
Ücretsiz Yayınlansın!

Emlakçıdan veya Sahibinden Gayrimenkul ilanları için, Türkiye'nin Emlak İlan Sitesi ilanarat.Com

Copyright © 2021 Her hakkı saklıdır. ilanarat.Com