Prefabrik ev nasıl yapılır?
Prefabrik evlerin şüphesiz en büyük avantajı, çok kısa sürede oturuma hazır hale gelmeleri. Belki de bu nedenle son yıllarda çok fazla tercih ediliyorlar. Peki imarsız arsaya prefabrik ev yapılır mı? Prefabrik ev nasıl yapılır? Öncesi ve sonrasında neler yapmak gerekli? Prefabrik ev fiyatları neye göre belirlenir? Yapım süreci nasıl ilerler?
Prefabrik ev nasıl yapılır?
Prefabrik evlerin yapım süresi betonarme evlere göre daha kısadır. Normal bir evin inşası 1-2 yıl sürerken, prefabrik evin temeli dahil 1-2 ayda tamamlanması mümkün. Peki bu kadar kısa sürede prefabrik ev ev nasıl yapılır? Nelere dikkat etmek gerekli? Hem arsa durumu, hem prefabrik ev seçimi, hem de diğer detaylarıyla prefabrik ev yapım sürecini sizin için altı aşamada derledik. Bu aşamalara detaylıca bakalım…
1 – Arsanızın imar izni olmalı
Sanılanın aksine imar izni olmayan arsaya prefabrik ev yapılamaz. Aksi durumda hem yıkım, hem de cezai işlem uygulanabilir. Yani prefabrik ev yaptırmayı düşündüğününüz arsanın imar izninin olması ilk şart. Bu yüzden henüz arsayı alma aşamasında iseniz “imar izinli” arsa almayı tercih edin. İmara açık olmayan tarla niteliğindeki arsaya “imar izni” almak hem oldukça sıkıntılı, hem de uzun bir süreçtir. Burada bir küçük istisnayı hatırlatalım; eğer tarlanız 5 bin metrekare ve üzeri büyüklükteyse, oraya 2 katlı bir “bağ evi” yapmanıza izin verilebilir. Ancak bu durumda bile resmi makamlardan izin almak, projelendirme yapmak gerekli.
Diyelim ki prefabrik ev yaptırmayı düşündüğünüz tarlanızın imar izni yok, bu durumda ne yapacaksınız? Eğer kaçak bir inşaat yapmak istemiyorsanız, arsanızın imara açılması için ilgili makama başvurmanız gerekir.
Bu durumla ilgili daha önce ki yazılarımıza göz atabilirsiniz.
İmar Planlarının Hazırlanması ve Yürürlüğe Konulması
Peki imar izni nasıl alınır?
İmar izni için arsanın bulunduğu belediyeye bir dilekçeyle birlikte istenilen belgeleri vermelisiniz. Dilekçeyle birlikte teslim etmeniz gereken belgeler şunlar:
- Arsa tapusu veya hissedarlardan muvafakatname
- Mimari proje
- Elektrik, su ve kalorifer tesisatı projeleri
- Statik proje
- Ebatlı ya da röperli kroki
- Ardından da belediyeden çıkacak kararı beklemelisiniz.
2 – Arsanızın imar durumuna göre prefabrik evinizi seçin
İmar sorununu çözdünüz ve imarlı arsanıza prefabrik ev yaptırmaya karar verdiniz. Sıradaki aşama yaptıracağınız evi seçmek. Bu aşamada şunlara dikkat etmelisiniz; eviniz imara uygun metrekaresi, evinizin yapımında kullanılacak malzemelerin kalitesi, evin kaç katlı olacağı ve elbette bütçeniz.
Burada dikkat etmeniz gereken bir husus var. İnternet üzerinde verilen rakamlar, evlerin çıplak fiyatıdır. Yani içinde yaşanabilir, eksiksiz, kaliteli bir ev istiyorsanız, evin maliyetinin internetteki rakamların iki katına çıkabileceğini bilmeniz gerekli.
3 – Prefabrik ev fabrikada demonte bir şekilde üretilsin
Siz evinizi seçtikten sonra fabrikada evinizin özelliklerine uygun üretim başlar. Prefabrik ev üretiminde çelik, hafif çelik, beton ve ahşap kullanılır.
4 – Montaj öncesi subasmanı ve temeli mutlaka yapın
Prefabrik evler düz bir zemine konulmak zorunda. Bu yüzden montaj öncesinde bu zeminin hazırlanması gerekli. Prefabrike v için sadece düz bir zemin şart olsa da resmi makamlar sizden betornarme ev yapacakmış gibi temel atmanızı ve su basmanı koymanızı isteyecektir.
Prefabrik evler bakıldığında ucuz gelebilir fakat fiyatın içine dahil olmayan hususlar toplam fiyatı oldukça yükseltebilir. Bunlardan bir tanesi, belki de en önemlisi temel ve subasmanıdır. Subasmanının metrekaresi yaklaşık 1.000 TL’dir. Kabaca bir hesapla 50 metrekare bir evin subasmanı ve temeli 50 bin TL’ye mal olur.
5- Prefabrik evin kurulumu gerçekleştirilsin
Evin temelinin hazırlanmasının ardından fabrikada üretimi gerçekleştirilmiş parçaların arsaya gönderilir.
Burada nakliye ücreti alıcıya aittir. Yani arsanız ne kadar uzakta ise, o kadar nakliye ücreti ödersiniz.
Ardından parçaların montajı başlar. Yaklaşık 5-6 kişilik montaj ekibi ortalama 100 metrekarelik bir prefabrik evi 15-20 günde tamamlar.
Eviniz montajı sırasında hava koşulları da önemlidir. Evin çatısı yapılmadan yağacak yağmur bazı malzemelere zarar verebilir. Bu yüzden hava durumu takibiyle ev yapım süreci için yağmurun yağmadığı günler tercih edilir.
Burada size iki hatırlatma yapalım;
Birincisi prefabrik evlerin demonte malzemeleri çalınabilir. Bu nedenle en azından montaj bitene kadar bu malzemelerin korunaklı bir alanda tutulmasını tavsiye ediyoruz.
İkincisi ise anlaştığınız firmanın evinizi yapması için göndereceği işçilerin barınma ve yeme, içme masraflarının tamamen size ait oluşu.
6 – Prefabrik evin eksiklerini tamamlayın
Evinizin kabası bittikten sonra sıra sizin yapacağınız işlere geliyor. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Zemin ve duvar kaplama
- Bilgisayar televizyon ve USP hatları
- Elektrik dağıtımı ve topraklama hatları
- Elektrik, su sayaçları
- Kanalizasyon bağlantıları
- Isıtma ve soğutma tesisatları
- Mutfak ve banyo dolapları
- Bunlar prefabrik ev fiyatlarına dahil değildir. Yani prefabrik ev firmasıyla işiniz bittiğinde bunları sizin yaptırmanız gerekir.
Kaynak: ilanarat.com
Güncelleme : 15.06.2022 Salı