Loading...
Giriş Yap Hesap Oluştur ÜCRETSİZ İLAN VER

Müşteri Hizmetleri / (0312) 252 14 15

Hisseli tarla satışı nasıl yapılır?

Anasayfa Yazılar Hisseli tarla satışı nasıl yapılır?
Sevdiklerinizle Paylaşın

Hisseli tarla satışı nasıl yapılır?

Hisseli tarla satışı nasıl yapılır ?


Hisseli tarla satışı nasıl yapılır? Hisseli tarla satışı, bir arsa ya da tarla üzerinde birden fazla kişinin pay sahibi olmasını ifade eden bir durumdur. Burada pay sahibi olan kişilere ise paydaş veya hissedar denilir. Bilinmesi gereken durum payların niteliğidir. Payların niteliği paylı yahut elbirliği olarak ikiye ayrılır ve farklı özellikleri içerisinde barındırır. Paylı mülkiyet denilen durumda hissedarların belirli oranda payları bulunur ve arsa ya da tarla üzerinde bu paylar üzerinden karar alırlar. Bunun yanında mülkiyet üzerinde bölünen paylar yoksa da bir bütün olarak hisseli mülkiyet üzerinde söz sahipliği olunması yer alır. Diğer bir deyişle, elbirliği mülkiyeti kapsamında ortakların payları olmadığı için her bir ortağın hakkı, mülkiyetin tamamına yayılır. Paylı olan mülkiyet de ise maddi olarak bölünmemiş arsa veya tarla üzerinde belirli haklara sahiptir. 


Hisseli tarla alma


Hisseli tarla alma işleminin bazı durumları söz konusudur. Genel anlamda hisseli tapular incelendiği zaman taşınmaz bir mülk üzerinde birden fazla ortağın pay sahibi olması durumunu ifade eder. Dolayısıyla pay sahibi olan kişilerin hak sahipliklerini ve bilgilerini gösteren tapulardır. Hisseli tarlanın elbirliği ve paylı mülkiyeti olmak üzere iki farklı durumu vardır. Elbirliği mülkiyetinde ortakların tarla veya arsa üzerindeki bölgelerde ne kadar pay sahibi oldukları belirlidir. Bu sayede satış işlemleri gerçekleşirken ortaklar arasında herhangi bir anlaşmazlık doğurmaz. Fakat paylı mülkiyet de ise resmi olarak ortakların arsa veya tarla üzerinde hangi oranda pay sahibi olduklarını belirtmiştir. Böylelikle olası sorunların önüne geçilmek amaçlanmıştır. 


Hisseli tarla almak, alıcı ve satıcı arasındaki mutabık kalınan anlaşma ile yeterli değildir. Bunun içindir ki hisseli tarla satışları, müstakil tarla satışları kadar hızlı ve kolay gerçekleşen bir süreç değildir. Çünkü hisseli tarla almak için alıcı ve satıcının dışında, taşınmaz üzerinde hak sahibi olan ortakların da kendi aralarında anlaşarak bunu resmiyete dökmeleri gerekir. Aksi durumda satış işlemi gerçekleşmemiş sayılır. Dolayısıyla tek bir hissedarın bile istememesi sürecin daha fazla uzamasına neden olur. 


Hisseli tarla tapusunun bölünmesi


Hisseli tarla tapusunun bölünmesi bazı sorunları ortaya çıkabilir. Hisseli tarlaya sahip olan ortakların taşınmaz üzerinde hangi bölgede söz hakkı bulunduğu ya da kullanım haklarının nasıl olacağı gibi konularda hisseli tapuda herhangi bir detay belirtilmediği için anlaşmazlıklar yaşanabilmektedir. Hisseli tarla tapusunun bölünmesi için, taşınmaz üzerindeki anlaşmazlıkların çözülebilmesi adına tek parsel sayılan tapuyu, ortakların sayısına bölerek ayırmak mümkün olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken durum, farklı parsellere bölünecek tapunun Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından belirtilen bölünmesine izin verilemeyecek büyüklükte olmaması gerekir. Örnek vermek gerekirse, dikili bir tarım arazisi sayılan bir bahçede 0.5 hektar altında bir parselin oluşturulması izin verilmez. 


Diğer bir yandan ise taşınmaz üzerinde hisse satışında öncelik daima hisse sahiplerinin kendi aralarında yapabilmelerine olanak sağlayacak şekildedir. Yani taşınmaz üzerinde payı bulunan hissedar, aynı taşınmaz üzerinde payı bulunan bir başka hissedara kolaylıkla hakkını satabilir. Bunun yanında taşınmaz üzerinde tüm hissedarlar anlaşmışlar ise, mülkün 3. bir kişi veya kişilere satılmasının önü açılmış olur. Fakat genellikle hissedarlar sahip oldukları taşınmazın 3. kişilere satılmasına pek yanaşmazlar. Bunun yerine kendi aralarında satış işlemlerini gerçekleştirirler. Hisseli tarla tapusu bölünmek ve satılmak isteniyorsa da burada yapılması gereken ilk iş harita ile kadastro mühendislerinden taşınmazın ayırma planının hazırlatılarak İl İdare Kurulu’ndan ya da Belediye Encümeni’nden onay alınması gereklidir. 

Kaynak: ilanarat.com

24.12.2021 Cuma


Hemen ücretsiz ilan verin, kısa sürede alıcı bulun. ilanarat.Com

Ücretsiz İlan Ver!

Hemen
İlan Başvurunuzu
Yapın.

Danışmanlarımız
Başvurunuzu
İncelesin.

İlanınız
Tüm Ağımızda
Ücretsiz Yayınlansın!

Emlakçıdan veya Sahibinden Gayrimenkul ilanları için, Türkiye'nin Emlak İlan Sitesi ilanarat.Com

Copyright © 2021 Her hakkı saklıdır. ilanarat.Com