Emsal Nedir ?
Emsal Nedir ?
Emsal nedir sorusunun yanıtını sitemizde bulabilirsiniz. İşte tüm detayları ile emsal nedir sorusunun yanıtı.
Kentsel dönüşümle adını sıkça duymaya başladığımız emsal nedir merak konusu. Emsal nedir sorusuna şöyle açıklık getirebiliriz. Emsal en basit tanımı ile bir parsel üzerinde inşa edilebilen alanı ifade eder.
Emsal değeri bir parselin piyasa satış değerini doğrudan etkileyen bir etkendir. Emsal değerleri bölgeye ve parsele göre değişiklik gösterebilir.
Emsal kat alanı kat sayısı anlamında gelir. Yani yapılacak yapının toplam inşaat alanının parsel-arsa alanına oranı anlamına gelir. Özetle arsaya inşa edilebilecek toplam inşaat alanının belirlenmesini sağlar.
Gayrimenkul alanında “Kaks” ile birebir aynı anlama gelir. Örneğin “Çankaya’da 2,05 emsal var” demek, 1000 metrekarelik bir arsa üzerine en fazla 1000 x 2,05 2050 metrekarelik net inşaat alanı yapılabilir anlamına gelir.
Emsal hesabı nasıl yapılır ?
Emsal oranları az önce de belirttiğimiz gibi değişiklik gösterebiliyor. Örneğin 0,20, 0.30, 1.0, 3.0 gibi. Emsal nasıl hesaplanır sorusuna ise şöyle yanıt verebiliriz. Emsal yapının yapılacağı arsa için belirlenen emsal oranı ile arsa alanının çarpılması sonucunda elde edilen orandır.
Şimdi gelin buna bir örnekle açıklık getirelim ;
Örneğin
Emsal oranı: 3.0
Arsa alanı: 3 bin metrekare
Emsal oranı (3.0) X arsa alanı (3 bin metrekare): 9 bin
Bu durumda toplam inşaat alanı 9 bin metrekaredir.
Emsal artışı nedir ?
Mayıs 2012'de kabul edilen Kentsel Dönüşüm Yasası olarak bilinen 6306 sayılı "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun" ile kentsel dönüşümün önünün açılması amaçlanmıştır. Ve gerek müteahhit gerekse de hak sahiplerini kentsel dönüşüme teşvik etmek için bazı bölgelere emsal artışları verilmiştir. Bu "Kademeli İmar Artışı" olarak ifade edilebilir.
Kademeli imar artışı ile bölgedeki parsellerin tevhit edilerek yüz ölçümlerinin büyümesi durumunda emsal değeri de artabiliyor. Bu uygulamaya en iyi örnek Batıkent, Çakırlar, Turgut Özal, Kardelen ve Yeni Batı Mahalleleri diyebiliriz.
KAKS (Emsal) nedir ?
Kaks, bir arsaya yapılabilecek toplam net inşaat alanını belirler. Kat alanı kat sayısı teriminin kısaltmasıdır. Kaks ve emsal aynı anlama gelir. Bir arsanın alanı ile imar planı üzerinde yer alan kaks değerini çarparak o arsaya yapılabilecek maksimum net metrekare inşaat alanı (yani dairelerin toplam alanı) hesaplanabilir.
Örnek KAKS hesaplama;
Örneğin Çankaya’da yatırım amaçlı aldığınız, 1500 m2 arsa üzerine inşa edilmiş bir binanın kentsel dönüşüm sonrasında yıkılınca arsasına maksimum kaç metrekare inşaat yapılabileceğini merak ediyorsanız aşağıdaki hesabı kullanabilirsiniz.
Kaks 2,07
Arsa Alanı 1500 m²
Net İnşaat Alanı Net İnşaat Alanı
Yukarıdaki hesapta Çankaya’da 2018 yılı için geçerli kaks (emsal) değeri olan 2,07 ile arsa alanı çarpılır ve arsa üzerine 3105 m2 net inşaat alanı yapılabileceği görülür. Bu rakam kaks (emsal) hesabına girmeyen ortak alanlar dışarıda bıraktıktan sonra kalan yapılabilecek net inşaat alanıdır.
KAKS (Emsal) alanı, bir inşaatın kat alanı katsayısı olarak tanımlanıyor. Kat alanı hesabına dahil alanlar ile KAKS hesabına dahil edilmeyen alanlar aşağıdaki gibidir :
KAKS hesabına dahil edilmeyen alanlar :
KAKS; inşaata başlanacak projenin tüm katlardaki alanları toplamının parsel alanına oranından ortaya çıkan sayı oluyor. KAKS sayısı, katlar alanı bodrum kat, asma kat, çekme ve çatı katı ve kapalı çıkmalar dahil kullanılabilen bütün katların ışıklıklar çıktıktan sonra kalan alanların toplamı olarak karşımıza çıkıyor.
KAKS Hesaplama İşlemi ;
KAKS oranları, 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 arasında değişkenlik gösteriyor. İnşaatın yapılacağı arsa için belirlenen KAKS oranı ile arsa alanının çarpılması sonucunda kat alanı katsayısı bulunuyor.
KAKS oranı: 0.40 X Arsa alanı: 1.000 metrekare = Toplam İnşaat alanı: 400 metrekare
Güncelleme: 14.10.2021 Perşembe