Kamu lojmanları satışları ve devlet lojmanlarını kimler alabilir ?
Geçen sene Maliye Bakanlığı’na bağlı olan Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından satışa çıkarılan ve kamu lojmanlarının satış yöntemini düzenleyen bildiride Çevre ve Şehircilik Bakanlığı düzenleme gerçekleştirdi. Düzenlemede kamu lojmanlarının satış işlemleri ile ilgili tüm yetkiler Maliye Bakanlığı'ndan alınarak daha önce Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün de devredildiği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na verildi. Lojmanların satışına artık lojmanların sahibi olan kurumların karar veremeyeceğine dair yeni bildiri Resmi Gazete'de yayımlandı.
120 ay taksitle satış
Kurumların mülkiyetinde ya da tasarrufunda bulunan görev, sıra ve hizmet tahsisli kamu konutlarından kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulanlar doğrudan satışa çıkarılacağı yeni düzenleme ile belirlendi. Kat mülkiyeti ya da kat irtifakı kurulan kamu konutları satış için uygun hale gelebilecek. Asker, polis ve yargı mensuplarının kullandığı lojmanlar satışa çıkarılmayacak ve lojmanlarda oturan memurlara satışlarda öncelik verilecek. İsteklilerin çıkmadığı, eksik belgesi olan ya da teklifleri uygun görülmeyen ihaleler ve istekli çıkmayan ihalelerde, lojmanlar tekrardan ivedilikle satışa çıkarılacak.
Bugüne kadar uygulanan tebliğde lojmanları peşin almak isteyenlere yüzde 10 indirim uygulanıyor, taksitle almak isteyenlere ise yüzde 20'si peşin olmak üzere en fazla 4 yıl ve 48 ay taksit yapılabiliyordu. Ayrıca takside bağlanan borçlar da her yıl kanuni faiz oranında zamlanıyordu. Yeni tebliğle lojmanlar yüzde 20'si peşin 6 yıl 60 ay taksit veya yüzde 30 peşinat ve 10 yıl 120 ay taksit seçenekleriyle satılabilecek. Taksitlere her ocak ve temmuz ayında TÜFE artışı kadar zam yapılacak, yıllık TÜFE yüzde 12'yi aşarsa, aşan kısım zam olarak yansıtılmayacak.
Eski bildiriye göre lojmanları peşin almak isteyenlere yüzde 10 indirim uygulanıyor ve taksitle almak isteyenlere de yüzde 20'si peşin olmak üzere en fazla 4 yıl ve 48 ay taksit seçeneği veriliyordu. Yeni düzenlenen bildiriye göre lojmanların satış seçenekleri şu şekilde gerçekleşecek:
- Yüzde 20 peşin 5 yıl 60 ay taksit
- Yüzde 25 peşinat ve 7 yıl 84 ay taksit
- Yüzde 30 peşinat ve 10 yıl 120 ay taksit
Kamu konutları ihale ile satış şekli ;
Memur, konutu satın almak istediğini İdare'ye bildirecek ve ihale bedelini 5 yılda ödemek istemesi halinde, yüzde 20'si peşin kalan tutarı 60 ay, 7 yılda ödemek istemesi halinde yüzde 25'i peşin kalan tutarı 84 ay, 10 yılda ödemek istemesi halinde ise yüzde 30'u peşin kalan tutarı 120 ay olmak üzere TÜFE oranında artışlarla taksitli ödeme yapabilecek.
İlk etapta 5000 konut ;
Memurun oturduğu konutu satın almak istememesi halinde kamu konutu, ihalede en yüksek teklifi veren istekliye, peşin veya yüzde 25'i peşin olmak üzere 2 yıla kadar taksitle satılacak.
Bu kapsamda, yaklaşık 33 bin kamu konutunun kat mülkiyeti veya irtifakı kurulmasına ilişkin çalışmalar başlatıldı. İlk etapta kat mülkiyeti ve kat irtifakı bulunan 5 bin konutun satış ihalesi yapılacak.
Kamuda toplam 235 bin lojman var
Geçtiğimiz yıl itibari ile kamuya ait toplam 235 bin 691 adet lojmanın, satılamayacak halde olan 30 bin 230'unda emniyet, asker ve yargı mensupları barınıyor. Bu sebeple yeni düzenleme ile 105 bin 461 lojman kazançlı bir şekilde satışa çıkarılabilecek.
4706 sayılı Kanun gereğince, kurumların mülkiyetinde veya tasarrufunda bulunan görev, sıra ve hizmet tahsisli olan kamu konutları Kurumların talebi üzerine satışa konu edilebiliyor.
Lojmanların nasıl, kim tarafından ve kime satılacağı ise bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğ kapsamında belirlendi.
Hangi lojmanlar satılacak ?
Öncelikli alım hakkı sahibi olan personelinin satın alma talebinin bulunduğu kat mülkiyeti kurulan kamu konutlarının satışına öncelik veriliyor.
Kat mülkiyeti kurulması mümkün bulunan kamu konutları kat mülkiyeti tesis edildikten sonra satışa konu ediliyor.
Lojmanları kim satacak?
Kamu konutlarının satışına ilişkin her türlü iş ve işlemlerin yürütülmesinde Bakanlık yetkilidir. Satış işlemleri, Bakanlığın iznini müteakip Valiliklerce (Defterdarlık) yürütülür.
Kamu konutlarının satışına ilişkin işlemlerde ilgili Kurumlar; Bakanlık tarafından istenen her türlü bilgi ve belgeyi vermekle, yapılacak işlemleri kolaylaştırıcı her türlü tedbiri almakla ve Bakanlık tarafından yapılması istenilecek iş ve işlemleri yapmakla yükümlüdür.
Kaynak ; Resmi Gazete
16.10.2019 Çarşamba