TAKS Nedir ? KAKS ( Emsal ) Nedir ? Hesapları Nasıl Yapılır ?
TAKS Nedir ? KAKS ( Emsal ) Nedir ? Hesapları Nasıl Yapılır ?
Bir binanın boyutlarını belirleyen emsal hesabı nasıl yapılır ? İşte emsal hesabı nasıl yapılır sorusunun yanıtı...
Kat alanı katsayısı ile inşaat taban alanı katsayısı, bir binanın boyutlarını belirleme hususunda net sonuçlar ortaya çıkarıyor. Peki buna Kat alanı katsayısı (KAKS) ile taban alanı katsayısı (TAKS) yani emsal hesabı nasıl yapılır ? İşte yanıtı...
Bir inşaatın ulaşabileceği boyutlar, bazı hesaplamalar sonucunda ortaya çıkıyor. Bu hesaplama TAKS ve KAKS verileri ile yapılıyor. İnşaatın yükseleceği arsanın imar planı da göz önünde bulundurulduğunda yapılan hesap işlemleri TAKS ve KAKS yan emsal hesabı olarak sıralanıyor. Buna göre, TAKS, KAKS, emsal nedir ? TAKS, KAKS, emsal hesabı nasıl yapılır ?
TAKS Nedir?
Bir inşaatın taban alanının ne kadar olacağını belirleyen TAKS, taban alanı katsayısı olarak karşımıza çıkıyor. Peki, TAKS hesaplama işlemi nasıl yapılır ?
TAKS Hesaplama İşlemi
TAKS, arsadaki inşaatın taban oturum alanının arsaya oranını ifade ediyor.
TAKS hesaplama işlemi ise şöyle yapılıyor :
Taban alanı çarpı arsa alanı formülü baz alarak TAKS hesabı yapılıyor. Buna göre 1000 metrekarelik arsanın taban oturumu 300 metrekare olabiliyor.
1000 x 0,30 = 300 metrekare
Taban alanına dahil olmayan alanlar:
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğinin 14. maddesinin 1. fıkrasında taks hesabına dahil olmayan alanlar ile taks hesabına dahil alanlar ile ilgili hükümlere yer veriliyor.
Taban alanı yasal çerçevede;
Bahçede yapılan eklenti ve müştemilatı dahil yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alan olarak ifade ediliyor.
Ana yapının dışında kalan binaya ait arıtma tesisi ve trafolar, akaryakıt pompaları ve taşıyıcıları hariç olmak üzere kanopiler ve arkatlar, yangın merdivenleri, toprağa dayalı asansör boşlukları, ışıklıklar, zemine oturan avlular, iç bahçeler, açık havuzlar, pergole, kameriye, üstü açık veya örtülü zemin terasları, bahçe duvarı ve istinat duvarı gibi yapılar, kontrol kulübeleri ile tamamen toprağın altında kalan otopark, açık otopark, sığınak ve tesisat hacimleri ve ana binadan ayrı ve toprağın altında kalan yakıt depoları, su depoları, su sarnıcı ve gri su toplama havuzu taban alanına dahil edilmez.
KAKS (Emsal) nedir?
KAKS (Emsal) alanı, bir inşaatın kat alanı katsayısı olarak tanımlanıyor. Kat alanı hesabına dahil alanlar ile KAKS hesabına dahil edilmeyen alanlar aşağıdaki gibidir :
KAKS hesabına dahil edilmeyen alanlar:
KAKS; inşaata başlanacak projenin tüm katlardaki alanları toplamının parsel alanına oranından ortaya çıkan sayı oluyor. KAKS sayısı, katlar alanı bodrum kat, asma kat, çekme ve çatı katı ve kapalı çıkmalar dahil kullanılabilen bütün katların ışıklıklar çıktıktan sonra kalan alanların toplamı olarak karşımıza çıkıyor.
KAKS Hesaplama İşlemi
KAKS oranları, 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 arasında değişkenlik gösteriyor. İnşaatın yapılacağı arsa için belirlenen KAKS oranı ile arsa alanının çarpılması sonucunda kat alanı katsayısı bulunuyor.
KAKS oranı: 0.40 X Arsa alanı: 1.000 metrekare = Toplam İnşaat alanı: 400 metrekare