Tapu harcı, emlak vergisi ve çevre temizlik vergisi giderlerini kim ödemeli, işlemleri kim takip etmeli?
Tapu harcı, emlak vergisi ve çevre temizlik vergisi giderlerini kim ödemeli, işlemleri kim takip etmeli?
Tapu harcı hem mal sahipleri hemde alıcılar adına ayrı ayrı düzenlenir. Eğer bir alıcı ve bir satıcı var ise genel olarak yarı yarıya ödenmesi gerekmektedir. Bu oran belediyenin rayiç değerinin %4'üne tekabül etmektedir. %2'si alıcı ve %2'si satıcı adına kesilen bu harçlar günümüzde anlaşmaya bağlı olarak sadece alıcı tarafından da ödenebilmektedir. Bu ödemenin müşterek mi olacağı yalnız alıcı tarafından mı ödeneceği alıcı ile satıcı arasında gayrimenkulün pazarlığı sırasında konuşulmalı ve karara bağlanmalıdır ki satışın ileri ki aşamalarında bir sorun yaşanmasın.
Örneğin rayiç bedelin 120.000 TL olduğunu varsayarsak: 120.000 TL X 2 / 100 = 2.400 TL alıcı için ve 2.400 TL satıcı için tapu harcı ödemesi gerekmektedir.
Ayrıca tapuda istenen bir diğer ödeme de döner sermaye ücretidir. Bu ücret 2017 yılı için 225,50 TL olarak uygulandı. 2018 yılı için şuan yapılan bir zam açıklaması bulunmamaktadır. Bu bedel de pazarlığa bağlıdır ancak alıcı ve satıcı tarafından eşit olarak ödenmesi öngörülmektedir.
Emlak vergisi mal sahibine aittir. Yani yeni alıcıyı bağlamaz. Eğer gayrimenkulün satışı yılın ilk 5 ayında geçekleşiyor ise bina ve çevre temizlik vergileri 2 taksit olarak ödenebildiğinden dolayı, sadece 1. taksit yatırılıp diğer taksit yeni mal sahibine de bırakılabilir. Ancak bazı belediyeler rayiç değeri belgesini 2 taksitin de ödenmesi koşulu ile verebiliyorlar. Çevre temizlik vergisi ise üretene aittir. Eğer gayrimenkul kirada ise kiracı, mal sahibi tarafından kullanılıyor ise mal sahibi ödemelidir. Boş ise dilekçe verilerek bir beden ödenmeksizin temiz kağıdı alınabilmektedir.
Alım-satım işleminizi bir emlakçı aracılığı ile yapıyorsanız emlakçınız size bir çok konuda yardımcı olacaktır. Sizinle gerekli yerlere işlem takibi amacıyla gelip sizi yönlendirecektir. Ancak bina vergisi ve çevre temizlik vergisinin temizlenmesi için mal sahibinin şahsen ya da emlakçısı ile müracaatı önemlidir. Ödenmesi gereken matrahları görüp kendi eliyle ödeme yapıp, belgeleri muhafaza etmesi açısından mal sahiplerinin işlem takip etmeleri önem arz etmektedir. Tapu harcı mal sahibi tarafından da ödenebilir, emlakçı da bu konuda yardımcı olabilir ancak ödenecek harç bedelinin önceden alıcı-satıcı arasında uzlaşılarak hazır edilmesi gerekmektedir. Tapu dairesinden gelen kısa mesaj ile tapu harçları genellikle ziraat bankası olmak üzere devlet bankalarına ödenmektedir. Ödemenin hangi bankaya yapılacağını işleminizi takip eden tapu memuru size açıklayacaktır.
492 sayılı Harçlar Kanunu’nda değişiklik yapılarak %2 alıcı, %2 satıcıdan tahsil edilen tapu harçlarının %1.5, %1.5 olarak düzenlenmesi ve bu indirimin 31 Mart 2019’a kadar sürdürülmesi uygun görülmüştü.
Son yayımlanan 843 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile indirimin sürdürülmesine karar verildi ve 31 Aralık 2019’a kadar uzatıldı.
Tapu devri için müracaatlar iş günleri içerisinde saat 12:00 ’ye kadar yapılmaktadır. Ayrıca online tapu randevusu almak isterseniz tıklayın Tapu Randevu
* Gereksiz kağıt ve kırtasiye israfını önlemek amacıyla Vesikalık Fotoğraflar ve Kimlik Fotokopileri artık istenmeyecektir. Ayrıca ödenecek olan tapu masrafını Tapu harcı hesaplama aracımız ile hesaplayabilirsiniz. Tapu devri için gerekli belgeleri öğrenmek isterseniz tıklayın. Tapu devri için gerekli belgeler
Tapu devri için gerekli belgeler
Güncelleme : 15.07.2020 Çarşamba
10.11.2019 Pazar