Taşınmaz Ticareti yönetmeliği ile ilgili Sıkça Sorulan Sorular
Taşınmaz Ticareti yönetmeliği ile ilgili Sıkça Sorulan Sorular
Mesleki Yeterlilik Belgesini kimler almalıdır?
Taşınmaz Ticareti ile iştigal eden işletme şahıs firması ise firma sahibinin, tüzel kişi ise temsile yetkili kişilerinden en az birinin, şubelerde ise şube müdürünün Sorumlu Emlak Danışmanı (Seviye 5) ulusal yeterliliğine dayalı Mesleki Yeterlilik Belgesi'ne sahip olması gerekir.
İşletmede pazarlama ve satış personeli olarak çalıştırılan kişilerin ise Sorumlu Emlak Danışmanı (Seviye 5) veya Emlak Danışmanı (Seviye 4) ulusal yeterliliğine dayalı Mesleki Yeterlilik Belgelerinden birine sahip olması gerekir.
Ortaöğretim ve yüksek öğretim kurumlarının taşınmaz ticareti ile ilgili alanlarından veya bunlara denkliği kabul edilen yurt dışındaki öğretim kurumlarından mezun olunması durumunda Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı aranmaz.
Mesleki Yeterlilik Belgesi'ni nasıl alabilirim?
Mesleki Yeterlilik Belgesi alabilmeniz için Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca yürütülen ölçme değerlendirme sınavına girip başarılı olmak gerekmektedir.
Yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarının listesine ve iletişim bilgilerine https://portal.myk.gov.tr/index.php?option=com_belgeVerenKuruluslar adresinden ulaşabilirsiniz.
Mesleki Yeterlilik Belgesi için yapılan sınavların içeriği nedir?
Seviye 4 ve Seviye 5 için farklı sınavlar bulunmaktadır.
Seviye 4 :
İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre ve Kalite (Teorik)
İş Planı Yapma ve Portföy Oluşturma (Teorik ve Performans)
Emlak Satışı/Kiralanması ve Sonrası İşlemleri (Teorik ve Performans)
Seviye 5 :
İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre ve Kalite (Teorik)
Pazarlama Stratejisi Geliştirme ve İş Organizasyonu (Teorik ve Performans)
Emlak Satışı/Kiralama Süreci İşlemlerinin Yürütülmesi (Teorik ve Performans)
Teorik sınavlar, her konu için en az 20 adet çoktan seçmeli sorudan oluşmaktadır. Sınavda başarılı olmak için her bir konudaki soruların en az yüzde yetmişine doğru cevap verilmesi gerekmektedir.
Hem Seviye 4 hem de Seviye 5 için yapılan sınavlarda, ii. ve iii. konular için ayrıca performansa dayalı sınav yapılacaktır. Bu sınav sırasında katılımcılar, video kayıt eşliğinde konuya uygun canlandırmalar yapacaktır.
Sınavlar için giriş ücretlerini Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşlarının web sitelerinden öğrenebilirsiniz. Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşlarının listesine ve iletişim bilgilerine
https://portal.myk.gov.tr/index.php?option=com_belgeVerenKuruluslar adresinden ulaşabilirsiniz.
Mesleki Yeterlilik Belgesi'nin geçerlilik süresi ne kadardır?
Mesleki Yeterlilik Belgesinin geçerlilik süresi 5 yıldır. Bu süre Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından belirlenir.
Tanıtımda yer alması gereken bilgiler nelerdir?
Yönetmelik ile taşınmazların satılması veya kiralanmasına yönelik tanıtım ve reklam çalışmalarında aşağıdaki bilgilere yer verilmesi istenmektedir.
1 ) Yetki belgesi numarası,
2 ) İmar ve yapı kullanma izin durumu,
3 ) Büyüklüğü, yaşı ve fiili kullanım durumu,
4 ) Kat, cephe ve manzara gibi konum özellikleri,
5 ) Dolmuş, otobüs ve metro gibi toplu taşıma araçlarının duraklarına yaklaşık mesafesi,
6 ) Okul, ibadethane, hastane ve alışveriş merkezi gibi yerler ile sinema, tiyatro, park ve piknik alanı gibi sosyal alanlara yaklaşık mesafesi,
7 ) Oda, salon, banyo, tuvalet ve balkon sayısı ile bunların net büyüklükleri; mutfak, duş kabini ve dolap muhteviyatı; parke ve doğramalar ile elektrik, su, doğalgaz, telefon ve uydu tesisatının durumu gibi iç özellikleri,
8 ) Apartman, site, bina veya müstakil olma durumu; blok, kat ve her bir kattaki daire sayısı; hidrofor, su deposu, ısıtma sistemi, yangın merdiveni ve asansör ile açık ve kapalı otopark durumu; güvenlik, futbol, basketbol, yüzme ve benzeri spor alanları ile çocuk parkının olup olmadığı gibi dış özellikleri,
9 ) Araziler için hisse, emsal ve öngörülen bina yüksekliği bilgileri ile üzerinde ekili veya dikili ürün bulunup bulunmadığı,
10 ) Üzerinde ipotek, haciz ve benzeri kısıtlamaların bulunup bulunmadığı.
Yönetmelik kapsamında Taşınmaz Ticaretinde hangi sözleşmeler yapılmalıdır?
1 ) Yetkilendirme Sözleşmesi
a. Satış için yetkilendirme
b. Kiralama için yetkilendirme
2 ) Alım Satıma Aracılık Sözleşmesi
3 ) Kiralamaya Aracılık Sözleşmesi
4 ) Hizmet ortaklığı sözleşmesi
5 ) Taşınmaz gösterme belgesi
Hizmet bedeli ne kadardır ve kim tarafından karşılanır?
1 ) Alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı, alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin katma değer vergisi hariç yüzde dördünden fazla olamaz.
2 ) Kiralama işlemlerinde hizmet bedeli, kiralamaya aracılık sözleşmesinde yer alan kira bedelinin katma değer vergisi hariç bir aylık tutarından fazla olamaz.
3 ) Hizmet bedeli, iş sahibi ile alıcı veya kiracı arasında aksi yazılı olarak kararlaştırılmadıkça eşit olarak paylaştırılır.
Yönetmelikten önce taşınmaz ticareti ile iştigal ediyordum. Herhangi bir muafiyetim var mı?
Yönetmelik, 5 Haziran 2018 öncesinde Taşınmaz Ticareti ile iştigal eden ve 5 Haziran 2018 öncesinde meslek odası kaydı bulunan ve gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan işletmelere bazı muafiyetler getirmiştir. Muafiyet sadece Mesleki Yeterlilik Belgesi, lise mezun olma şartı ve işletmenin fiziksel koşulları kapsamında olup, bu işletmelerin de uyumluluk süreci içerisinde Yetki Belgesi alması gerekmektedir.
5 Haziran 2018 öncesinde meslek odası kaydı bulunan ve gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti olan tacirler ile esnaf ve sanatkarlar için aşağıda belirtilen şartlar aranmaz.
1 ) İşletmelerden aranan şartlar (5 Haziran 2018'den sonra herhangi bir adres değişikliği yapmayanlar için)
2 ) Lise mezunu olma
3 ) Halk eğitim merkezleri ya da Milli Eğitim Bakanlığınca yetkilendirilen meslek odalarınca verilen eğitim sonucunda taşınmaz ticareti ile ilgili sertifika almış olanlarda mesleki yeterlilik belgesine sahip olma
Kaynak : Resmi Gazete
08.04.2019 Pazartesi