Tek evi olan emlak vergisi öder mi ?
Tek evi olan emlak vergisi öder mi ?
Mülk sahipleri sıklıkla ' Tek evi olan emlak vergisi öder mi ' sorusunun yanıtını merak ediyor. İşte tek evi olan emlak vergisi öder mi sorusunun yanıtı...
Yeni emlak vergisi işlemlerinde her gayrimenkul için farklı oranlarda hesaplama yapılıyor. Fakat mesken tipindeki taşınmazlar için yeni emlak vergisi yüzde 0 oranlı ile hesaplanabiliyor. Peki yeni emlak vergisi kapsamında hangi evler vergiden muaf tutuluyor? Tek evi olan emlak vergisi öder mi ? İşte yanıtı
Yeni emlak vergisi, mesken taşınmazlarında büyükşehir sınırlarında 1000'de 2, büyükşehir sınırları içerisinde yer almayan bölgelerde ise 1000'de 1 olarak hesaplanıyor.
Mesken tipindeki taşınmazların dışında kalan gayrimenkullerde ise yeni emlak vergisi oranları büyükşehir sınırlarında 1000'de 4, büyükşehir dışında kalan bölgelerde ise 1000'de 2 olarak karşımıza çıkıyor.
Arsa ve arazi tipindeki taşınmazlarda ise yeni emlak vergisi oranları, arazi türündeki gayrimenkullerde büyükşehirler de 1000'de 2, büyükşehir olmayan yerlerde ise 1000'de 1 üzerinden hesaplanıyor. Arsalarda ise oranlar büyükşehirler de 1000'de 6, büyükşehir dışında kalan bölgelerde ise 1000'de 3 olarak uygulanıyor.
Mesken tipindeki taşınmazlar için bazı durumlarda yeni emlak vergisi yüzde 0 olarak hesaplanabiliyor. İstenen koşullar sağlandığı sürece meskenler yeni emlak vergisi ödemiyor.
Yeni emlak vergisi muafiyeti şu koşullarda uygulanıyor :
- Tek meskeni olan mülk sahibinin taşınmazı brüt 200 metrekareyi geçmemesi durumunda,
- Mesken sahibinin gelirinin olmaması durumunda,
- Ev hanımı olan ve emekli mülk sahiplerinin tek dairesi olması durumunda ve
- Geliri olmayan işsizler, engelli vatandaşlarımız; Şehitlerin dul ve yetimleri ile gaziler muafiyet koşulunu yerine getirmeleri durumunda yeni emlak vergisinden muaf tutuluyor. Yani emlak vergisi ödemiyor. Yeni emlak vergisi muafiyeti için bağlı olunan belediyeye bildirimde bulunulması gerekiyor.
Emeklinin kendi evini annesine tahsis edip kirada oturması;
Emekliyim bir evim var 2010 yılında almıştım. Emlak vergisinden muaf olduğum söylenmişti, bugüne kadar emlak verigis ödemedim. Belediyeden bir yazı geldi, 2017 yılından itibaren borç hesaplanmış. Evde ise annem oturuyor, ben ise kiradayım. Belediyeden söylenen ise, "Evi kiraya verip bende kirada olsaymışım ya da evde ben otursaymışım emlak vergisi ödemezmişim." "Eve kontrole gideceğiz söylendiği gibi annenizin oturduğu tespit edilirse bir miktar indirim yaparız dediler." Bu durumda ne yapmam gerekiyor? Zübeyde K.
İndirimli emlak verigisinden yararlanabilmeniz için meskende bizzat oturuyor olmanız gerekmiyor. Tek meskeninizi annenize bedelsiz tahsis edip, kendiniz kirada oturuyor olmanız bu imkandan yararlanmanıza engel olmaz. Ayrıca söylendiği gibi, evinizde annenizin oturuyor olduğunun tespiti halinde indirim yapılması gibi bir durum söz konusu olamaz. Emlak vergisi ya hiç alınmaz ya da tam tahakkuk ettirilir. ;İlgili belediyeye yazılı olarak durumunuzu izah edip, itiraz edebilirsiniz.
Kira getiren işyeri hissesine sahip olmak ;
Emekliyim, vergiden muaf tek evim var. Babam rahmetli olunca işyeri olarak kirada bulunan bir binanın 1/4 hissesi miras yoluyla bana kalıyor. Bu durumda muaf olduğum emlak vergisi kalkar mı ? Bahadır E.
Gelir getirmeyen işyeri, dükkan, arsa ve araziye sahip olunması, indirimli emlak vergiisi uygulamasından yararlanılmasına engel teşkil etmez. Ancak hisseli de olsa gelir getiren işyerine sahip olunması bu olanaktan yararlanılmasına engel olur. Muafiyetiniz kalkar ve hem sahip olduğunuz tek mesken için hemde işyerinize ait hisseniz için emlak verigisi ödemek durumunda kalırsınız.
Güncelleme : 27.05.2022 Cuma