Yeşil Bina Nedir? Nasıl Yapılır ?
Yeşil bina nedir? Nasıl yapılır ?
Yeşil bina nedir?
İnşaatında çevre dostu malzemelerin kullanıldığı binalara yeşil bina deniyor. Yeşil binalar, enerji tasarrufu ve yenilebilir enerji sistemlerine sahip olması ile dikkat çekiyor. Çevre dostu olan Yeşil binalar, sürdürülebilir, ekolojik ve yeşil gibi pek çok isimle biliniyor. Uzmanlara göre binaların çevre dostu olması büyük önem taşıyor. Yeşil bina uzmanlara göre; yapının arazi seçiminden başlayarak yaşam döngüsü çerçevesinde değerlendirildiği, bütüncül bir anlayışla ve sosyal & çevresel sorumluluk anlayışıyla tasarlandığı, iklim verilerine ve o yere özgü koşullara uygun, ihtiyacı kadar tüketen, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmiş, doğal ve atık üretmeyen malzemelerin kullanıldığı katılımı teşvik eden, eko sistemlere duyarlı yapılar olarak tarif ediliyor.
Dünyada enerji tüketiminin yüzde 40’ını binalar yapıyor. Bu da doğaya en çok yükü binalar veriyor demek oluyor. Bu nedenle daha az enerji tüketen, doğayla ve çevresiyle uyumlu binalar inşa etmek sadece Türkiye ’nin değil, dünyanın da gündeminde. ÇEDBİK (Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Özdil, her bir binanın doğaya bir saldırı olduğunu belirterek “Binaları yaparken bu saldırıyı en aza indirmemiz gerekiyor. Sadece yaparken değil, içinde yaşarken de doğaya zarar vermeden yaşamamız gerekiyor. Enerji tüketiminin yüzde 40’ını binalar yapıyor. Bizler de binaları kullanırken enerjiyi gereğinden fazla tüketmeye devam ediyoruz” dedi.
Yeşil bina yapılırken öncelikle bina yapımı için uygun bir arazi seçilmesi gerektiğini, her boş alana bina yapılamayacağını söyleyen Özdil, ” Binalarda suyu, ısıyı ve ışığı çok idareli şekilde kullanmamız gerekiyor. Hazırladığımız ÇEDBİK Ulusal Bina Sertifikası’nda yeni yapılan konutlar için çevre dostu binalar nasıl yapılır buna kılavuz oluyoruz” diye konuştu.
2017 Yeşil Bina Sektörü’nün yılı olacak
2015 yılında gayrimenkul sektörünün ancak belli bir oranda büyümeyi başarabildiğini ve konut satışlarının 1 milyon adedin üzerine çıktığını vurgulayan Ilıcalı, bu rakama rağmen enerji tasarrufu ve çevreye ilişkin zorunluluklara rağmen yeşil binalara ilişkin rakamların yetersiz olduğunu söyledi.
Ilıcalı, 2015 Aralık ayı itibarıyla ülkede 176, devam eden ise 350’nin üzerinde yeşil bina buluduğunu belirterek, kentsel dönüşüm sürecinin hız kazanmasının ardından, yeşil binalardan makro ölçekte artış yaşanacağını belirtti. Ilıcalı:
“Yeşil binalar ve enerji verimliliği konusunda hizmet veren bir firma olarak biz gayrimenkul sektörünün çok küçük ve niş bir bölümüne hizmet veriyoruz. Bu kapsamda özellikle nitelikli yatırımcılar, ortaya koydukları projelerde yeşil bina ve sürdürülebilirlik öğelerini mutlaka görmek istiyor.” dedi.
Yeşil binalar neden önemli?
Enerji ve su tasarrufu sağlayan yeşil binaların su tüketimi oldukça düşüktür. Susuz pisuarlar, lavabo ve duş bataryaları ve verimli rezervuarlar ile yüzde 50’ye yakın tasarruf sağlarlar. Yeşil binalar sıradan binalara oranlar yüzde 25 ila yüzde 50 daha az enerji kaynakları tüketirler. Yeşil binalarda aynı zamanda yağmur suları geri kazanılıp tekrar kullanılabiliyor. Ayrıca, lavabo ve duş giderlerinden elde edilen gri sular arıtılarak temiz su olarak geri kazanılabiliyor. Az su tüketen bitki ve ağaçlar ile peyzaj düzenlemesi yapılıyor. Gün ışığından faydalanılması ile yüksek seviyede psikolojik fayda ve ferahlık duygusu gibi faydalar sağlıyor. Yeşil binalarda yenilenebilir enerji sistemleri bulunuyor. Bu sayede enerji tüketimi azalıyor. Yeşil binalarda yaşayan insanların ve çalışanların, diğer binadakilere oranlara daha az hasta oldukları ve çalışma performanslarının daha yüksek olduğu görülüyor.
Güncelleme 23.09.2020 Çarşamba